ΜΗΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΟΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Lawsuit for Greek Marbles

Иск против Британского музея Мраморные скульптуры Парфенона

دعوى قضائية ضد المتحف البريطان رخاميات البارثينون

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΟ BLOG ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΧΡΗΣΙΜΗ.

Προσθέστε άρθρα, απόψεις, πληροφορίες, καταγγελίες και γενικά ό,τι θεωρείτε πως θα πληροφορήσει τους Ελληνες και θα ευαισθητοποιήσει αναγνώστες. Αγωνιστείτε με ένα ακατανίκητο όπλο: την ενημέρωση των Ελλήνων δια μέσου του Διαδικτύου και των ΒLOGGERS!!

MAΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ

ΓΙΑΤΙ ΜΗΝΥΣΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Νοιώθω ξεχωριστή ως Ελληνίδα. Αγαπώ και την πατρίδα μου και τους συμπατριώτες μου με όλα τα καλά αλλά και τα κακά που κουβαλάμε. Με πονάει το χάλι μας, με εξοργίζει η πονηριά μας, με θλίβει το ραχάτι μας, αλλά δεν παρέβλεψα ποτέ και το μεγαλείο μας. Και τέλος, δεν επιτρέπω ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ να χλευάζει και να «μικραίνει» το ΄Εθνος μου. Σε κανέναν απολύτως.Παρακολουθώ εδώ και χρόνια τους «αναίμακτους» πολέμους που η πατρίδα μας υφίσταται και αναρωτιέμαι αν τους καταλαβαίνουμε όλοι όπως ακριβώς είναι: ΠΟΛΕΜΟΙ χωρίς αίμα με τραγική κατάληξη. Είναι ΠΟΛΕΜΟΣ ο διεθνής διασυρμός μας πριν τους Ολυμπιακούς. ΠΟΛΕΜΟΣ είναι και τώρα με τους γελοίους καιροσκόπους που «βιάζουν» αγάλματα και μας κατατάσσουν σε όποια κατηγορία επιθυμούν όχι μόνο γιατί και εμείς τους δίνουμε δικαίωμα αλλά και για να εξυπηρετήσουν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα. Είναι ΠΟΛΕΜΟΣ να ξέρουν τα παιδιά μας χίλιες όλες κι όλες ελληνικές λέξεις. Είναι ΠΟΛΕΜΟΣ τα άδεια από γνώση Πτυχία των νέων μας. Είναι ΠΟΛΕΜΟΣ σκληρότατος και ανελέητος ο θησαυρισμός των εμπόρων ως άλλοι μαυραγορίτες. Ο χειρότερος όμως ΠΟΛΕΜΟΣ είναι να κλέβει κάποιος και να παρακρατά την αρχαία σου κληρονομιά. Να την τεμαχίζει, να την σπαράσσει να την κατακλέβει. Να γεμίζει με αυτήν δικά του Μουσεία και στα δικά μας να υπάρχουν γύψινα εκμαγεία τους. Είναι ακόμα χειρότερος ΠΟΛΕΜΟΣ να σε αποκαλεί ανίκανο να την έχεις. Είναι ακόμα χειρότερος να την εκμεταλλεύεται και να την χρησιμοποιεί για έσοδα του δικού του Κράτους. Είναι ακόμα τρισχειρότερος να σε χλευάζει, να σε κοροϊδεύει και να είναι πρόθυμος «να σου τα δανείσει» για… δυο τρεις μήνες!! Την ημέρα που παρακολουθούσα στα εγκαίνια του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Σαμαρά να βάζει στην θέση του ένα κομμάτι παράστασης που μας είχε επιστρέψει κάποιο Μουσείο από την Ευρώπη, ενώ όλο το άλλο κομμάτι της σύνθεσης ήταν εκμαγείο, συγκλονίστηκα. Στα χέρια του Υπουργού είδα τα χέρια της πατρίδας μου που έτρεμαν και μάζευαν τα κομμάτια από το ξεσκισμένο της φουστάνι προσπαθώντας να καλύψουν την γύμνια της και όχι τα δικά του. Και τον Δεκέμβριο, πήγα στο ΜΟΥΣΕΙΟ μαζί με μέλη της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΕΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ «ΑΧΑΡΝΕΩΝ ΦΙΛΙΚΗ» της οποίας είμαι πρόεδρος. Η ψυχή μου μαρμάρωσε μπροστά στα εκμαγεία της ζωφόρου. Ένιωσα ένα πέλαγος αγανάκτησης, έναν θυμό ατέλειωτο. Εκτιμώ και σέβομαι τον Βρετανικό Λαό. Όμως θέλω να μας σέβεται και εκείνος. Και έκανα την μήνυση.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ! ΑΓΩΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ! ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΑΓΩΝΑΣ!

Translate

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Η "MAKEΔΟΝΙΑ" ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΡΑΦΟΥΝ




"ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ
Η Ελληνίδα που μήνυσε το Βρετανικό Μουσείο

“Δεν έκανα κάτι σημαντικό, έκανα το αυτονόητο. Δεν ήταν μια γενναία κίνηση, αλλά κάτι που θα έπρεπε να είχαμε κάνει όλοι εδώ και πάρα πολύ καιρό”. Με αυτά τα λόγια η κυρία Μαρία Χατζηδάκη-Βαβουρανάκη μιλά για τη μήνυση που κατέθεσε κατά του Βρετανικού Μουσείου ζητώντας να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.


Του Κώστα Μαρίνου
marinos@makthes.gr


Την πράξη της άλλοι την χαιρέτισαν ως σημαντική και άλλοι την αντιμετώπισαν με πολλές επιφυλάξεις. “Μέχρι και φασίστρια με χαρακτήρισαν σε ένα μπλογκ. Έχω ακούσει και χειρότερα...” λέει στην τηλεφωνική συνομιλία μας από το σπίτι της στις Αχαρνές Αττικής, όπου ζει και αγωνιά για τη μοίρα του τόπου της και όλης της Ελλάδας. “Ξέρετε, έστω και αν με αποκαλέσουν ρομαντική ή εκκεντρική, αυτό δεν είναι λόγος να σταματήσω να ονειρεύομαι. Και έχουμε εφησυχάσει όλοι και τρώμε σφαλιάρες. Δείτε τι έγινε πρόσφατα με τη Γερμανία. Μάθαμε να μην αντιδράμε. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το τέλος αυτής της ιστορίας, όμως εγώ ξέρω ότι προσπάθησα. Εντέλει, για μένα το ταξίδι είναι σημαντικότερο από τον προορισμό”.

Το μέγεθος της τραγωδίας
Αφορμή για την έντονη αντίδραση της κ. Χατζηδάκη δεν ήταν μια επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο. “Εκεί δεν πρόκειται να πάω όσο ζω. Είναι εξοργιστικό να έχουν κόψει ένα κομμάτι από τη ζωή σου και να το κρατάνε και επιπλέον να σε ειρωνεύονται. Δεν αντέχω να δω την περιουσία μου στα χέρια άλλων”, λέει. Όμως η αποκάλυψη του μεγέθους της απώλειας για την Ελλάδα έγινε σε μια επίσκεψή της στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. “Μας μιλούσε η ξεναγός, την άκουγα και έβλεπα τα γύψινα αντίγραφα, και ξαφνικά συνειδητοποίησα το μέγεθος της τραγωδίας. Γύρισα σπίτι μου, το συζήτησα με τον σύζυγό μου και πήγα και κατέθεσα τη μήνυση”.

"Να αφυπνιστούμε όλοι"
Στη μήνυσή της με ύφος αδρό καταγράφει σημεία της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας που την πληγώνουν γράφοντας χαρακτηριστικά: “Με πονάει το χάλι μας, με εξοργίζει η πονηριά μας, με θλίβει το ραχάτι μας”. Όμως, προσθέτει, “δεν επιτρέπω σε κανέναν να χλευάζει και να μικραίνει το έθνος μας”. Αφού με τη λέξη “πόλεμος” ορίζει τους τρόπους με τους οποίους άσπονδοι φίλοι και χαρακτηρισμένοι εχθροί αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, προσθέτει: “Χειρότερος πόλεμος είναι να κλέβει κάποιος και να παρακρατά την αρχαία σου κληρονομιά”.
Η Μαρία Χατζηδάκη-Βαβουρανάκη είναι πρόεδρος της Αδελφότητας Αχαρνέων “Αχαρνέων Φιλική”. Επί χρόνια αγωνίζεται μαζί με τα άλλα μέλη να αναδειχθεί αυτή η γνωστή-άγνωστη πόλη της Αττικής. Δεν αρνείται ότι ήταν “θυμωμένη” όταν έγραφε τη μήνυση. “Είμαι. Πολύ. Από χρόνια. Δεν νομίζω πως είμαι μόνον εγώ. Και οι περισσότεροι Έλληνες έτσι νιώθουν”. Και μας καλεί να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της: “Για φανταστείτε να αφυπνισθούμε όλοι και να αγωνισθούμε μαζί γιʼ αυτό το θέμα;” Ίσως τότε το όνειρό της γίνει πραγματικότητα.

Απρ 01, 2010
copyright © 2007"